alzheimer hastalığıBilimsel adı "de mentes" olan demans hastalığı, beyinsel işlevlerde zamanla artan bozunmaya bağlı olarak, kişinin günlük yaşamını  bağımsız olarak yaşamasında güçlük çekmesi durumudur. Belirtileri arasında; öğrenme güçlüğü, bellek kaybı, dile ilişkin sorunlar, akıl yürütme ve yargılamada güçlüklerdir. Halk arasında “bunama” sözcüğü tam da demans rahatsızlığının karşılığıdır diyebiliriz. 

Demansa yol açan birçok hastalık ve süreçler vardır. Alzheimer hastalığı demans  sebeplerinin en tipik olanıdır. Halk arasında demans alzheimer olarak bilinmekte ve karıştırılmaktadır. 

 

Alzheimer hastalığı  beyni etkileyen ve malesef tedavisi olmayan bir hastalıktır. Alzheimer bir bellek bozukluğu ile başlar ve ilerlediği zaman maalesef tüm zihinsel faaliyetleri yok eder.

 

Alzheimer hasta yakınlarının belki de en büyük kabusu hastalarının kaybolmasıdır. Hastalığın erken dönemlerinde, hastaların birçok şeyi bağımsız yapma isteklerindeki ısrarcı tutum, hastaların kontrollerini güçleştirmektedir. Bu kontrolsüzlük evde yemeği ocakta unutmaya, para kaybetmeye ve en kötüsü evin yolunu bulamamaya yol açabilmesidir.

Demanslı hastaların kaybolma risklerinin belirtileri vardır ama her zaman farkedilmeyebilir. Özellikle görsel bilgi işleyişi bozuk olan hastalar ve yön duygusunun zedelendiği bariz olan hastalar kaybolma riski en yüksek hasta guruplarıdır. Hastalığın birinci evresinde kaybolma riski oldukça düşüktür ama ikinci evre hastalarda bu risk oldukça yüksektir. Hastaların kaybolmasını önleyecek en akıllıca şey yalnız dışarı çıkmalarını önlemektir. Bunun için gece sokak kapısının kilitlenmesi, kapıya alarm koyulması gibi tedbirler alınabilir. Yalnız bırakılmayan hastaların bile kaşla göz arasında kaybolmaları mümkündür. Bunun için yanlarında cep telefonu bulundurmaları sağlanabilir. Hastaların üstünde mutlaka kimlik ve iletişim bilgileri olan bir künye, kimlik, giysilerinde etiketler bulundurulmalıdır. Çocuklar için çıkarılan az tuşlu cep telefonları bazı hastalar için uygun olabilir. Ülkemizde de yakın geçmişte hizmete sunulan ama fiyatları nedeniyle yaygın kullanıma geçmeyen, hastaların bir bileklik yardımıyla uydudan takibini sağlayan sistemler de vardır.

Hastaların kontrolünde tabiki de en güvenli yol hastaları bir an olsun göz önünden ayırmamaktır. Ama gel gelelim günlük hayattaki işler buna müsaade etmemektedir. İşte tam burada Sail Güvenlik kişisel takip ve dinleme cihazları sizin en yakın koruyucunuz oluyor. Sail Güvenlik dinleme cihazını yaşlı hastalarınızın giysilerine yada çantalarına monte edebilir, kaybolma durumunda bir SMS ile nerede olduklarını görebilirsiniz. İsterseniz dinleme yaparak ne durumda olduklarını anlayabilirsiniz. Cihazdaki SOS acil çağrı tuşu ile zor durumda olan hastalar bu cihaz yardımı ile size ulaşabilirler. 

Çocuk ve yaşlı takibi konusunda Türkiye' nin en iyi markası olan Sail Güvenlik takip ve dinleme cihazları ile sevdiklerinizin her zaman güvende olduklarından emin olabilirsiniz.